Blog

« terug naar het overzicht

Wat als je ongelukkig bent in je samengestelde gezin?


13 april 2018

Ben jij ongelukkig in je samengestelde gezin? Weet dan dat je niet de enige bent. Misschien biedt dat al wat troost. Maar je hebt waarschijnlijk meer aan de tien tips die ik hier geef.

1. Deel je gevoelens met je partner
Jullie  zijn samen de basis van jullie gezin. Dat jij je ongelukkig voelt, mag niet alleen jouw probleem zijn. Dikke kans dat je partner zich ook ongelukkig voelt en dat pas durft te uiten als jij er mee komt. Waak er wel voor dat je niet in de beschuldiging schiet. Vertel alleen hoe je je voelt en vraag je partner op de eerste plaats om erkenning voor dit gevoel. Gedeelde smart is halve smart, en het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat.

2. Verdeel de tijd
Bedenk hoe jij zou willen dat je leven er nu uit ziet. Hoeveel tijd wil je voor jezelf, voor jou samen met je partner, voor jou en je eigen kinderen (als je die hebt), voor jullie hele samengestelde gezin? Het is belangrijk dat er voor al die samenstellingen tijd is. Alleen op die manier houd je jezelf overeind, houd je je relatie goed, krijgen je eigen kinderen de aandacht van jou die ze nodig hebben, en heeft het nieuwe gezin de mogelijkheid om samen een band op te bouwen.

3. Luister naar alle betrokkenen
Bespreek met je partner, en de kinderen, hoe jullie dit willen vormgeven. Luister zonder commentaar naar de ideeën van de ander, laat horen dat je ze gehoord hebt. Uiteindelijk beslissen jij en je partner.

4. Vraag om hulp
Als het lijkt alsof er te weinig uren in een dag zitten om tijd te geven aan alle samenstellingen, bedenk dan wie jou zou willen helpen. Denk aan ouders, broers, zussen, vrienden, ouders van vriendjes/vriendinnetjes, buren etc. De meeste mensen willen best iets voor je doen, maar je moet het wel durven vragen. En komt het hen dit weekend niet uit om de kinderen te logeren te hebben of een middagje op te passen, dan kan het misschien wel een ander weekend. Laat je niet te snel afschrikken. Hulp vragen is niet zwak, maar juist sterk.

5. Zorg voor een eerlijke taakverdeling.
Een eerlijke taakverdeling is er een die voor jullie goed voelt. Jij mag niet het gevoel hebben dat jij de Assepoester of kinderoppas van het gezin bent. Zijn de kinderen al wat groter, dan is het ook voor dit doel een goed idee om samen om de tafel te gaan en te inventariseren hoe iedereen denkt dat de taken verdeeld zouden moeten worden. Meer over dit onderwerp vind je in de blog Vaders en hun rol in het samengestelde gezin.

6. Verschil van mening over de opvoeding
Verschillen jullie van mening over de opvoeding, lees dan ook de volgende blogs eens:
Opvoeden in een samengesteld gezin
Wat maakt grenzen stellen zo moeilijk in een stiefgezin
Stel je grenzen voor zover het zaken aangaat waar jij direct last van hebt, maar pick your battles. Ga niet over ieder wissewasje de strijd aan. Uiteindelijk is de opvoeding van je stiefkinderen niet jouw verantwoordelijkheid. Leef je eigen waarden en normen voor. Kinderen leren al heel veel van een goed voorbeeld.

7. Ex-partners
Bedenk dat je weinig tot geen invloed hebt op wat ex-partners doen. Je hebt wel invloed op hoe jij je daarbij voelt. Zorg dat jij trots kunt zijn op jezelf en verspil geen energie aan het beïnvloeden van de uitwonende biologische ouder. Blijf respectvol en behulpzaam richting de ex, zonder je eigen grenzen te laten overtreden.
Is de ex een grote bron van ergernis in jullie gezin, bekijk dan eens de filmpjes die ik op you tube heb geplaatst over dit onderwerp (zes filmpjes van 10 minuten).

8.Temper je verwachtingen
Verwacht niet van de kinderen dat ze je enorm dankbaar zijn voor alles wat je doet. Voor kinderen is het vanzelfsprekend dat er voor ze gezorgd wordt. Bovendien hebben zij niet om jouw zorg gevraagd. De erkenning voor jouw zorg moet van je partner komen. Je mag wel van de kinderen vragen dat ze zich ten opzichte van jou respectvol gedragen (liefst spreekt de eigen ouder hen daar op aan). Ook hier geldt: goed voorbeeld doet goed volgen. En ooit, maar het kan meer dan 10 of zelfs 20 jaar duren, zullen de kinderen je hun waardering wel geven.

9. Je kunt kinderen niet overal tegen beschermen
Weet dat geen een ouder de kinderen voor alle moeilijkheden in het leven kan behoeden. Hebben jouw (stief)kinderen last van psychische of lichamelijke problemen, of hebben ze te dealen met moeilijke omstandigheden in hun andere thuis, dan kun je ze alleen maar zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden. Het is onmogelijk om alle problemen voor hen op te lossen, hoe graag je dat ook zou willen. Ieder kind loopt butsen op in het leven en wordt daardoor gevormd. Je kunt proberen hen weerbaar te maken. Het helpt kinderen ook als jij er op vertrouwt dat ze zelf sterk genoeg zijn om zich staande te houden in deze wereld.
De ervaring leert dat dit een van de moeilijkste kwesties is, die gepaard gaat met heftige gevoelens. Misschien helpt deze blog je. Hij gaat over het omgaan met (loslaten van) negatieve gevoelens en zorgen.

10. Je hoeft als ouder of stiefouder niet perfect te zijn
Natuurlijk ben jij niet perfect. Wie is dat wel? Als biologische ouder ben je wel voor jouw eigen kinderen de beste vader of moeder die ze hebben, want ze hebben geen andere. Ze moeten het met jou doen, en dat is ook wat kinderen willen. Daarom zijn ze ook loyaal naar hun biologische ouders, hoe vreemd die in onze ogen soms ook doen. Als stiefouder ben jij zeker goed genoeg zoals je bent. Je hoeft niet alles te regelen en op te lossen. Ook als je dat niet doet, voeg je heel wat toe. Bedenk maar eens wat jij allemaal toevoegt aan het leven van je stiefkind(eren). Daar mag je best heel trots op zijn.

En dan nog dit:
Er is een besloten facebookgroep waar je je verhaal kwijt kunt en ondersteuning krijgt van stiefmoeders die je begrijpen, omdat ze in dezelfde situatie zitten. Je kunt ook alleen meelezen, en dat is vaak een feest van herkenning. De groep heet Bewuste Stiefmoeders Community, en je krijgt toegang zolang je stiefmoeder bent, en je jezelf onder je eigen naam met een herkenbare foto aanmeldt. Alleen op die manier kunnen de beheerders namelijk de privacy van alle leden waarborgen.

Nanda Poulisse, Gezinspraktijk Gestel 
April 2018

Let op: Deze blogs verschijnen 12 oktober 2024 in boekvorm en zijn dan na een tijdje online niet meer beschikbaar. Het boek heet Stief-wijzer. Een gids voor samengestelde gezinnen. Je kunt het bestellen in de webshop van de Stiefacademie Nederland


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier