Blog

« terug naar het overzicht

Ik houd niet van mijn stiefkind


21 juni 2017

Het duurt altijd even voordat mensen het durven zeggen: “Ik houd niet van mijn stiefkind”. Vooral stiefmoeders schamen zich hiervoor. Ze willen wel houden van de kinderen van hun partner, maar het lukt gewoon niet. Ze hebben geen klik, ze ergeren zich, en soms krijgen ze gewoonweg een hekel aan hun stiefkind. En zelfs als ze wel een klik hebben, dan is de band met hun stiefkinderen toch bijna altijd minder diep dan die met hun eigen kinderen. Waar zit hem dat nou precies in, en hoe ga je daar mee om?

Op de eerste plaats is het natuurlijk zo dat je de kinderen van je partner niet al vanaf hun geboorte kent. Daarom moet je wennen aan hun gedrag, en weet je ook niet altijd hoe je daar het handigst mee omgaat. Omgekeerd geldt het voor de kinderen ook. Zij moeten wennen aan jou, en jouw manier van doen. Het gaat allemaal niet vanzelfsprekend. Logisch dat dat aan beide kanten ergernis oproept. Wat je kunt doen is de tijd nemen om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen. En heb het erover met je partner of de kinderen als je vragen hebt of iets graag anders zou willen.

Op de tweede plaats is er het verschil tussen bloedband en stiefband. De bloedband is sterk en onverbrekelijk. Kinderen danken immers hun bestaan aan hun biologische ouders. Hij maakt dat kinderen loyaal zijn aan hun ouders, zelfs als die zich ogenschijnlijk niets van hen aantrekken. Dit maakt dat ze het lastig vinden als jij de plek van hun uitwonende ouder inneemt. Aardig zijn voor jou betekent dat ze disloyaal zijn aan de biologische ouder. Dit speelt vooral als de biologische ouders niet goed met elkaar overweg kunnen. Het helpt als je expliciet zegt dat jij niet hun moeder of vader wil zijn, maar wel beschikbaar voor hen bent als ze je nodig hebben, al is het maar omdat jullie in hetzelfde huis wonen. Het helpt ook als je aan de biologische ouder laat weten dat je geenszins van plan bent om hun plek in te nemen.

Je hoeft ook niet van je stiefkinderen te houden om een goede stiefmoeder of stiefvader te zijn. Je kunt ze evengoed een veilig en stabiel thuis bieden en goed voor hen zorgen. Je geeft hen heel veel door hen het contact met hun ouder, jouw partner, te gunnen, door hen te laten zijn, zoals ze zijn, en door iets voor jezelf te doen om het vol te houden. Als je dat allemaal kunt opbrengen, dan vind ik jou een bovenstebeste stiefouder.

Nanda Poulisse

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl

P.S. Deel je deze blog met familie en vrienden die ook tips kunnen gebruiken bij het runnen van hun samengestelde gezin? Daar doe je hen en mij een plezier mee.


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier